Fagpersonale
Kundeservice 39 77 01 90
Søg
Forside  >  Om diabetes

Om diabetes

Diabetes mellitus er en kronisk sygdom, som skyldes mangel på insulin. Ordet diabetes kommer fra græsk og refererer til overdreven tørst og vandladning, mens mellitus er latin for honning og skyldes, at urin hos mennesker med diabetes indeholder sukker og derfor er sødlig.

Om Diabetes

•••••

Der findes to hovedtyper: Type 1 diabetes (juvenil diabetes) som oftest starter i barndommen eller i en ung alder, og Type 2 diabetes, som også kendes som aldersdiabetes.

Diabetes mellitus er en kronisk sygdom, som skyldes mangel på insulin. Sygdommen har været kendt i flere tusinde år. Den kan fortsat ikke helbredes, men i dag findes der god behandling for den som har diabetes. Den som lever med diabetes har mere sukker, eller glukose, i blodet end normalt, og det indebærer højere risiko for følgesygdomme og for tidlig død – en risiko, der dog kan minimeres gennem god behandling og effektiv kontrol med blodsukkeret.

Hos personer uden diabetes hjælper hormonet insulin kroppen med at anvende sukkeret i blodet til energi gennem at det "åbner" på for sukkeret i cellen. Den som har diabetes savner helt eller delvist insulin, eller også har kroppen en nedsat følsomhed overfor insulin. Det gør at kroppen ikke selv klarer at regulere sukkerniveauet i blodet.

I Danmark var 320.545 personer diagnosticeret med diabetes pr. 31. december 2012. Det svarer til godt 5,7% af befolkningen og en fordobling af antallet af diabetikere på 10 år1. Diabetes 1 udgør ca. 10%, Diabetes 1 ½ udgør ca. 10 % (tælles ofte med under diabetes type 2), og Type 2-diabetes udgør ca. 80%

1: Tal på diabetes 1996-2012, Sundhedsstyrelsen, 2013.

Desuden skønnes det, at omkring 200.000 danskere lever med diabetes 2 uden at vide det. Op mod 750.000 danskere skønnes at have prædiabetes (forstadier til diabetes 2), og af disse vil 30-40%
udvikle diabetes 2 inden for 3,5 år2.

2: Diabetesforeningen 

×
Vill du veta mer om FreeStyle Libre?

Den 30. maj 2017 har ankestyrelsen udstedt en principafgørelse vedrørende FreeStyle Libre. Afgørelsen kan du læse her.
Hvad denne afgørelse i praksis betyder for dig, har advokatfirmaet DLA Piper beskrevet i et brev, bestilt af Abbott Diabetes Care, som du kan læse her.